Sa malčom je lakše i lepše!

Kontakti: 064 2067 160    064 2067 170

 

 

 

 

 

+
<>

DEKORATIVNI MALČ

Postavite dekorativni malč i dobićete novi, atraktivniji
izgled dvorista!

Malč je bezbednosna prirodna podloga!

Malč se postavlja u debljini sloja od 10 do 30 cm!

Malč ublažava pad sa sprava!

Mal. je suva podloga posle kiše!

 Sve se više daje prednost prirodnim dečijim igralištima izgradjenim od prirodnih materijala, drveta, biljaka, zelenila, vode, kamena…Trend prirodnih igrališta je započet 2005. godine, pod uticajem knjige „Poslednje dete u šumi“ novinara, Ričarda Louva u Americi. On je skovao frazu „sindrom nedostatka prirode“, upozorivši da je otuđenje dece od prirode povezano sa sve većom gojaznošću, depresijom i poremećajem pažnje novih generacija.

Prirodna igrališta kombinuju prirodne materijale i vegetaciju na način koji podstiče decu na igru i podučava ih svetu prirode.  Sprave za igru dece su od drveta, a podloga od malča od drveta ili borove kore.

malc-na-igralistu

Prirodna dečja igrališta nisu preterano izložena UV zračenju, otvoreno nebo treba da bude do polovine veličine igrališnog prostora. Igrališta moraju da obiluju zelenilom i stazama za šetnju, sa što manje prepreka i ograđenog prostora kako bi deca osetila i istraživala prirodu i kretala se što slobodnije. Deci je zbog vitamina D, potrebno sunce, a boravak napolju, u prirodnom ambijentu, koristan je jer zelenilo opušta. Stručnjaci prilikom projektovanja takvih prostora polaze od toga da je za zdrav rast i razvoj dece veoma važno da provode dosta vremena napolju, u prostoru koji je dpobro planiran, ali ne i “predizajniran”, već prirodan, kako bi deca mogla da kroz igru istražuju i upoznaju prirodno okruženje.


 

MALČ PODLOGA NA PRIRODNIM IGRALIŠTIMA        

Seckano borovo drvo je dugotrajna podloga zbog velike kolicine lignina i smole !

Seckano borovo drvo je dobra drenažna podloga!

Izbor podloge  je veoma vazan prilikom izgradnje igralista – većina povreda na igralištima, skoro 70%, su rezultat padova. Tip materijala koji apsobuju pad, dubina preseka materijala i redovno održavanje predstavljaju važne faktore za smanjenje rizika od povreda od pada.Malč od seckanog borovog drveta je mekana, dugotrajna i prirodna podloga koja ublazava pad sa sprava.

decje igraliste podloga malc

Za ublažavanje pada sa visine od 1m-2,5 m sa sprava neophodan je sloj malča  od 15 cm-30 cm.

Područje oko sprave gde se postavlja malč mora se oivičiti ivičnjakom od poluoblica ili
gumenih ivičnjaka. Malč od drveta ili kore je izuzetan drenažni sloj i omogućuje igru odmah posle kišnih dana. Ne zbija se habanjem tako da zadržava odliku bezbednosnog sloja korišćenjem, a dovoljno je težak da ga vetar ne raznosi izvan ivičnjaka.